Link for page in English
Ek Juridiks logo

Fråga juristen – Överklagande av myndighets yttrande

2025-04-09

När myndigheter samverkar och den ena ger ett utlåtande som påverkar den andras beslut – vad har du som enskild egentligen för rättigheter? Det är inte alltid självklart vad som räknas som ett beslut i juridisk mening – och därmed vad som faktiskt kan överklagas.

Ett träbord men en hög med papper med frågetcken på. Text intill "Fråga juristen".

Fråga

En myndighet yttrar sig till en annan myndighet. Den andra myndigheten tar sedan ett beslut mot en enskild person. Under vilka förutsättningar kan den första myndighetens yttrande överklagas av den enskilda personen?

Svar

De formella förutsättningarna för att kunna överklaga ett beslut är flera till antalet och framgår bland annat av förvaltningslagen (2017:900). Något som dock måste utrönas i ett första led är om det som den enskilde vill överklaga faktiskt är ett beslut i förvaltningsrättslig mening. Av intresse blir då begreppets legaldefinition, vilken inte kan utläsas av förvaltningslagen.

Vad är då ett beslut i förvaltningsrättslig mening? Kort sammanfattat kan ett beslut beskrivas som en rättshandling genom vilken aktuell myndighet avgör den aktuella saken som har prövats och att rättshandlingen sedan är bindande för inblandande parter. Av avgörande betydelse är således om handlingen har någon självständig rättsverkan.

Exempel: en enskild ansöker om aktivitetsersättning från Försäkringskassan. Försäkringskassan beviljar eller avslår ansökan. Försäkringskassan har då prövat saken och genom en rättshandling meddelat ett avgörande. Det finns då ett beslut.

Som en fortsättning på ovan nämnda exempel ska det tilläggas att beslutsunderlaget som Försäkringskassan har inhämtat och/eller mottagit inte är föremål för prövning i och för sig. Alltså, om Försäkringskassan inhämtar ett utlåtande från Arbetsförmedlingen för att kunna bedöma den enskildes rätt till aktivitetsersättning utgör utlåtandet i sig inte ett beslut. Utlåtandet från Arbetsförmedlingen är endast en del av beslutsunderlaget och kan därför inte överklagas.

Svaret på den ställda frågan är alltså, så kortfattat som möjligt, att det saknas rättsliga förutsättningar att överklagande den första myndighetens yttrande eftersom det inte är ett beslut. Förutsättningarna som måste vara uppfyllda för att kunna överklaga ett beslut blir därmed inte aktuella att ta ställning till eftersom det inte är fråga om ett beslut till att börja med.

Denna artikel är författad av Ek Juridik för publicering hos Norstedt Juridik och JUNO i tjänsten Fråga Experten.