2024-12-19
Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) har fastställt att socialnämnden har rätt att bestämma hur mycket umgänge ett barn som vårdas enligt 2 § LVU får ha med sina syskon.
När ett barn omhändertagits på grund av brister i omsorgen har socialnämnden ansvaret för barnets vård. Detta innebär att de också har ansvar att bestämma hur och när barnet får träffa sina föräldrar. I en nyligen meddelad dom har dock HFD klargjort att socialnämnden även har rätt att bestämma hur och när barnet får träffa sina syskon. Detta klargjordes i en dom i mål nr 7168-23 19 november 2024.
I den aktuella domen hade ett syskon till ett barn som vårdades enligt LVU ansökt om att få träffa sitt syskon oftare. Socialnämnden godkände dock inte ansökan och stod fast vid att syskonen endast skulle få träffas när barnet träffade sin mamma.
Målet togs upp i HFD där domstolen framhöll att socialnämnden har rätt att fatta sådana beslut, trots att det inte står uttryckligen i lagen. HFD menade att eftersom socialnämnden har rätt att bestämma hur barnets vård ska genomföras, har de även rätt att bestämma hur ofta barnet får träffa sina syskon. Domen tydliggör således att socialnämnden, med stöd av 11 § fjärde stycket LVU, har rätt att begränsa syskonumgänge.
Socialnämnden har dock inte rätt att besluta att syskonet förbjuds att kontakta barnet. Däremot kan beslutet om hur vården ska genomföras indirekt leda till att syskonets möjligheter att träffa eller få kontakt med barnet begränsas. Även om socialnämnden inte kan fatta ett beslut som riktar sig mot syskonet, kan det ändå resultera i att de faktiskt inte kan ha kontakt eller träffa varandra.
Det kan även vara bra att känna till att HFD kom fram till att beslut om syskonumgänge får delegeras till en anställd inom kommunen, med stöd av kommunallagen. Enligt domstolen är ett sådant beslut en del av den normala vårdprocessen som sker i samband med genomförandet av vården.
Har du frågor om umgänge vid LVU eller är du i behov av hjälp? Hör av dig till oss på Ek Juridik så hjälper vi dig.